توانمندسازی روانی اجتماعی دانش آموزان در معرض خطر
توانمندسازی روانی اجتماعی دانش آموزان در معرض خطر
مؤلف: دکتر شهرام محمدخانی
دانشیار روانشناسی بالینی دانشگاه خوارزمی
دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل در ایران (UNODC)
ستاد مبارزه با مواد مخدر
برنامهی توانمندسازی روانی- اجتماعی دانش آموزان در معرض خطر، یکی از مؤثرترین برنامههای پیشگیری از رفتارهای پرخطر در نوجوانان است. با توجه به اهمیت آموزش مهارتهای زندگی، از یک دههی گذشته تلاشهایی در ایران برای طراحی، تدوین و اجرای برنامهی آموزش مهارتهای زندگی صورت گرفته است. با این حال، بخش عمدهی محتواهای تولیدشده بیشتر معطوف به ارتقای سطح بهداشت روانی بدون تأکید بر مشکل خاص بوده است. با توجه به این موضوع و روند رو به افزایش گرایش به مصرف انواع مواد و سایر رفتارهای پرخطر در میان نوجوانان، «بسته توانمندسازی روانی- اجتماعی دانشآموزان در معرض خطر» بهطور اختصاصی برای پیشگیری از مصرف مواد و سایر رفتارهای پرخطر در دانشآموزان در معرض خطر طراحی شده است. این بسته آموزشی حاصل نزدیک ده سال پژوهش و مطالعه در زمینه رفتارهای پرخطر در میان نوجوانان است. پس از تهیه محتوا، این بسته مورد ارزشیابی قرار گرفت و بر اساس نتایج ارزشیابی نسخه حاضر نهایی گردید. این بستهی آموزشی شامل سه بخش است:
کتاب راهنمای آموزش مهارتهای زندگی
کتاب کار دانشآموز
کتاب راهنمای مشاور: راهبردهای پیشگیری از سوءمصرف مواد در دانشآموزان در معرض خطر: شناسایی، ارزیابی و مداخله
بستهی حاضر، اولین برنامهی آموزش مهارتهای زندگی است که بر اساس یافتههای پژوهشی در خصوص عوامل خطرساز و حفاظت کننده ی مصرف مواد، در نوجوانان ایرانی و مدلهای سببشناسی بومی طراحی شده و بر موضوعات مرتبط با مصرف مواد و رفتارهای پرخطر متمرکز است. این برنامه آموزشی با حمایت دفتر مقابله با مواد و جرم سازمان ملل در ایران (UNODC) و هماهنگی ستاد مبارزه با مواد مخدر تدوین و اعتبار یابی شده است.
کتاب راهنمای آموزش مهارتهای زندگی، بخشی از بستهی آموزشی توانمندسازی روانی اجتماعی دانش آموزان است که بهمنظور افزایش توانمندیهای فردی و اجتماعی این گروه از دانشآموزان طراحی شده است.
کتاب «راهبردهای پیشگیری از مصرف مواد در نوجوانان در معرض خطر: شناسایی، ارزیابی و مداخله» بخش دیگری از این بسته جامع است که به بررسی مبانی نظری مداخلات روانی- اجتماعی برای پیشگیری از رفتارهای پرخطر و نتایج ارزشیابیهای این نوع مداخلات میپردازد.