درمان فراشناختی اضطراب فراگیر GAD
کارگاه آنلاین درمان فراشناختی اضطراب فراگیر
مدرس: دکتر شهرام محمدخانی (دانشیار روانشناسی بالینی دانشگاه خوارزمی)
نحوه برگزاری: آنلاین در اسکای روم
مدت دوره: ۱۲ساعت (دو جلسه ۶ ساعته)
تاریخ برگزاری: روزهای پنجشنبه و جمعه 2 و 3 دی ماه
راه های ثبت نام: تماس یا ارسال پیام به ۰۹۳۰۳۳۰۷۹۹ – ۰۹۲۰۳۶۲۶۳۴۸
درمان فراشناختی اضطراب و افسردگی پیشرفت جدیدی در درک علل مشکلات بهداشت روانی و درمان آنها است. این رویکرد براساس نظریهی بنیادی کارکرد اجرایی خود نظمبخش (ولز و ماتیوس، ۱۹۹۴، ۱۹۹۶؛ ولز ، ۲۰۰۰) استوار است. این رویکرد ابتدا در مورد اختلال اضطراب فراگیر بهکار برده شد و بعد به عنوان یک رویکرد درمانی کلّی گسترش یافت. نظریهی فراشناختی بر این اصل استوار است که بر خلاف شباهتهای بنیادی در مکانیزمهای آسیبشناختی در میان اختلالهای روانشناختی، هر اختلال محتوای خاص خود را درسطوح شناختی و فراشناختی دارد.
درمان فراشناختی اضطراب و افسردگی بر این اصل استوار است که افکار مهمّ نیستند، امّا پاسخ شما به این افکار مهمّاند. همه، افکار منفی دارند و هرکسی گاهی افکار منفی خود را باور میکند. امّا همه دچار اضطراب، افسردگی و ناراحتی هیجانی پایدار و مداوم نمیشوند. پرسش مهمّ این است: چه چیزی افکار را کنترل کرده و تعیین میکند که آیا فرد میتواند خود را از شرّ این افکار منفی رها سازد یا این که در دام ناراحتی عمیق و مداوم گرفتار میشود؟
درمان فراشناختی اضطراب و افسردگی بر اساس نظریهی بنیادی «الگوی کارکرد اجرایی خود نظم بخش» استوار است. این مدل دلیل آسیب پذیری به اختلالات هیجانی را الگوی توجه معطوف به خود افراطی، فعالیت باورهای فراشناختی ناسازگارانه و فرآیندهای بازتابی خاص میداند به این پرسش پاسخ میدهد. این درمان فرض میکند که فراشناختها مسئول کنترل سالم و ناسالم ذهن هستند. به علاوه، این اثر بر این اصل استوار است که آنچه هیجانها و نحوهی کنترل آنها را تعیین میکند، نه «چیستی» افکار فرد (به چه فکر میکند) بلکه چگونگی تفکّر فرد است.
درمان فراشناختی اضطراب و افسردگی رویکرد نوظهوری است که در سال های اخیر در زمینه درک و دران اختلال های عاطفی مطرح شده است. طی این سال ها چند مطالعه در زمینهی اثربخشی درمان فراشناختی در مورد افسردگی انجام شده است. نتایج این مطالعات نشان میدهد مداخلاتی هم چون درمان فراشناختی که بر تغییر ارتباط بیمار با افکار و احساسات ناکارآمد تمرکز میکند به مراتب مفیدتر از تلاش برای تغییر محتوای فکر و باور است. بنابراین به نظر میرسد این رویکرد میتواند نقصها و کاستیهای نظریههای شناختی را جبران کند و تا حد زیادی مانع عود این بیماری پس از درمان افسردگی گردد. همچنین نقش بسزایی در اقدامات پیشگیرانه داشته باشد.
10 دلیل برای انتخاب درمان فراشناختی
درمان فراشناختی (MCT) برای درمان اختلال اضطراب، افسردگی، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال وسواس فکری – اجباری و روانپریشی بسیار خوب عمل میکند. بیش از 25 سال تحقیق پشت سر آن است و بهبودی بالا و نرخ عود کم را نشان میدهد.
درمان فراشناختی مبتنی بر مدل کارکرد اجرایی خودتنظیمی (S-REF) پایه گذاری شده است و بیان میکند که ذهن میتواند خود را از افکار و احساسات ناراحتکننده التیام بخشد و درمان کند. ازآنجاییکه رفتارهای مقابلهای مانند نشخوار فکری، نگرانی، سرکوب افکار و احساسات ناخوشایند، اجتناب، مصرف الکل، پرخوری و توجه برگردانی باعث ایجاد و حفظ بیماریهای روانی میشوند، MCT بر کاهش آنها تمرکز میکند تا ذهن بتواند خودش را بدون وقفه درمان کند.
- MCT نرخ بهبودی فوقالعادهای دارد.
- MCT خودکنترلی را افزایش میدهد.
- MCT برای افسردگی مؤثرتر از CBT است.
- MCT بر اساس 25 سال تحقیق علمی بنا نهاده شده است.
- درمان فراشناختی خطر آسیبدیدگی مجدد ندارد.
- یک تکنیک برای شروع بهبودی کافی است.
- نتایج خوب برای اختلال شخصیت مرزی دارد.
- MCT به کنترل سلامت روان کمک میکند.
- MCT مقرونبهصرفه است.
- MCT عزتنفس روانی را بهبود میبخشد.